Monthly Archives: May 2018

TODDINGTON HOUSE – UPDATE

Back in June RRA showed you the structural framing system of this subterranean property in the village of Toddington, Gloucestershire. This month the steel frame is now erected and clad in Cotswold stone and the glazing system is being installed. As the project nears completion the sedum roof will be placed on the roof construction. If you are thinking of using Sedum on your roof construction as a green alternative solution, please contact: ecodesign@rraarchitects.com.

PETER TAYLOR – APPOINTED

RRA Architects is pleased to announce the strengthening of our commitment to heritage and conservation work within the built environment given the appointment of Peter Taylor, formally of Stainburn Taylor. Peter has experience of working with over 300 churches in 7 separate diocese around the country and produces excellent conservation work recognized at a national level. RRA Architects is delighted to welcome Peter into the practice particularly as we look to increasing our involvement with church communities across the UK.

SPOT SANTA – RRA’s XMAS QUIZ

The winner of RRA’s Christmas quiz was Alastair Gibbs of TPG DisableAids Ltd. He correctly identified that Santa was located on our website under Conservation in the ground floor of Watershed. Director Mark Powles presents the bottle of Veuve Clicquot to Alastair at our Hereford Office.

Grand Opening of the Pittville gates

Applause broke out among spectators as the restored Pittville Gates were unveiled by the Mayor of Cheltenham at their grand opening. It marked four years exactly since a campaign was launched by Friends of Pittville Park to renovate the historic landmark, which was first built in 1833. The gates fell into disrepair in the mid-20th Century but thanks a £280,000 revamp they are now looking almost identical to when they were first built. Mayor of Cheltenham Simon Wheeler unveiled the finished piece

Grand Designs

“Take an isolated hilltop barn, add some crispy-edged modern steel and glass, and three hundred years of history, and you have the rich ingredients with which to create a mouth-watering contemporary barn conversion.” Or so said Kevin McCloud anyway when Hillcot Barn was finally converted by their third set of builders, at almost double their original budget. As RRA puts it – it has all the hallmarks of a classic Grand Design programme, building analysis, aspiration and hope, trial and tribulation

Art Gallery in Rural Herefordshire

Larch cladding is being used as a value alternative to using Cedar on this reclad of a portal framed agricultural building in rural Herefordshire. The contractor, MRG Construction is due to complete this private art gallery later this year.  

Sustainable House in Open Countryside

This sustainable house is located within a redundant quarry in rural Herefordshire.  , which is another example of how planning permission can be unlocked when you pick the right professional to deliver the project. This is best summed up by our Client, who writes: “Many thanks for taking on our pipe-dream and making it a reality. You saw a chance where all other planning consultants had said it would never happen, but you at least gave it a go and

Porters Restaurant, Berkhamstead

Porters – Mouth Watering Details

RRA’s London studio has designed The Earl of Bradford’s new restaurant in Berkhamsted, sited in a new commercial building on the High Street. Porters restaurant is located on the High Street of the Hertfordshire village of Berkhamsted, in a new building on the former Post Office sorting office. RRA nested an array of banquette seats into the white interior, top-lit by clerestory glazing, to give views onto an adjoining herb garden and outdoor dining space, which has been planted to create a

Cheltenham villa is transformed

This substantial home in Regency Cheltenham has been transformed following RRA architects involvement to secure planning for our Client. The existing property consisted of a large Georgian styled villa on Cranham Road, which was in need of refurbishment, and modernisation, to bring the property up to contemporary living standards. An existing large rear garden space meant that the project was crying out for a scheme that could create inside-outside living. Given awkward level changes and proportions of the Georgian villa, RRA